De Abdijsite

Het groots verleden van de Abdijsite Herkenrode begint in 1179 in het centrum van het graafschap Loon. In 1217 wordt Herkenrode de eerste vrouwenabdij en de adellijke dames die de abdij bestuurde drukten hun stempel op de regio. De abdij groeit uit tot een druk bezochte bedevaartsoord tot in 1796. De zusters moesten in dat jaar noodgedwongen vertrekken met als gevolg dat de abdij werd verkocht en verdeeld. Na 1820 verdwijnen door brand en afbraak de abdijkerk, kloostergang en een groot deel van de oorspronkelijke kloostergebouwen

Met respect voor het verleden worden nu de nog bestaande hoevengebouwen van de abdij en ongeveer 100 hectare natuurgebied rond de site gerestaureerd en herbestemd.

Restauratie

De voorbij jaren zijn al heel veel middelen geïnvesteerd in de gebouwen die nog rechtstaan. De karkasrestauratie van alle gebouwen op site is al voltooid alsook het poortgebouw. De portierswoning, de stalling met koetshuis, het vissershuisje en de tiendschuur kregen al een nieuwe bestemming. Maar de Abdijsite Herkenrode veiligstellen voor de toekomst stopt niet bij de restauratie: ook daarna moeten de gebouwen regelmatig gespecialiseerd onderhoud krijgen.

Qcleaners voerde de eindschoonmaak uit

De oude natuursteen vloeren en het parket werden opgeboend. De raamkozijnen en het glas werden grondig gewassen en het nieuw meubilair keer een eerste grondige schoonmaak.