Restauratiewerk stroopfabriek Borgloon

12 jaar geleden toen de Loonse stroopfabriek de Monumentenstrijd won, waren er plannen om de stroopfabriek een tweede leven te geven. De stroopfabriek zou een plaats worden waar toeristen op een interactieve en belevingsvolle manier ontdekken hoe van fruit Loonse stroop wordt gestookt.

Op vrijdag 29 maart 2019 gingen de deuren van de stroopfabriek opnieuw open voor het grote publiek. 2 jaar lang zijn er restauratiewerken uitgevoerd en onze Qcleaners medewerkers hebben hieraan meegewerkt.

Stroop stoken

Het ontstaan van stoop stoken is begonnen als huisnijverheid en is een vorm van fruitbewaring. Door de inschakeling van stoommachines in het productieproces kon het aanbod rond 1800 sterk worden uitgebreid. Hierdoor kreeg het stoken van stroop een commerciële kant. De aanleg van wegen en sporen in Limburg zorgde voor een extra stimulans. Het hele proces voor het stoken van stroop zal niet meer gebeuren in de stroopfabriek. Raf Bleus, die jarenlang heeft gewerkt in de fabriek, en de mensen van IN-Z gaan wel het eindproces van het stoken in de fabriek uitvoeren.

De stroopfabriek is nu klaar voor een frisse doorstart. Het Fuitbelevingscentrum, de streekproducten, bistro ‘De Smaakfabriek en feestzaal ‘Fabrik’ zorgen allemaal op de historische site voor een totaalbeleving. Borgloon staat klaar om 50% meer toeristen te verwelkomen.

Qcleaners werkt mee aan de restauratiewerken

Onze Qcleaners medewerkers hebbend de voorbije weken meegewerkt aan het restauratieproject, zodat de stroopfabriek vandaag de deuren kon openen. Met respect voor het historisch materiaal en de nodig schoonmaakkennis begon ons Q-team aan deze opdracht.

In de stroopfabriek bevinden zich nog de machines voor het maken van stroop. Doorheen de tijd stapelden vuil en stof zich op. Onze medewerkers hebben van deze machines het stof verwijderd door deze droog-nat te reinigen. Ook het sanitair kreeg een grondige schoonmaakbeurt samen met het restaurant.

‘De Smaakfabriek’

Vanaf 02 april kunnen bezoekers genieten van heerlijke streekgebonden gerechten. Dit kan gebeuren in de bistro ‘ De Smaakfabriek’ waar de Limburgse topchef Giovani Oosters de gerechten zal serveren. Giovani wil in ‘De Smaakfabriek’ een plaats creëren waar de bezoekers steeds kunnen komen genieten van een dagverse kaart. Ook neemt zijn team het beheer over van de bestaande feestzaal ‘Fabrik’. Hier kunnen er dagelijks feesten worden georganiseerd.